- Aktiflik Süresi
- 4s 46dk
-
-
- Konu Yazar
Amazon’da Satışa Başlamak İsteyenler İçin İngiltere’de Şirket Kurma ve Satış Konuları
Amazon’da satışa başlamak isteyen arkadaşlara yönelik bu yazımda, özellikle İngiltere’de şirket kurma ve bu ülkede satış yapma süreçlerine dair dikkat edilmesi gereken bazı önemli konulara değineceğim. İşte adım adım konular:
Devletler ayrıca bu süreçte bazı teşvikler sunar; bu teşvikler, işletmelerin ilk aşamalarda ayakta durmasına ve büyümesine yardımcı olur. Ancak, İngiltere özelinde bu sistem suistimal edilmiştir. Normalde bu teşviklerden yalnızca ülkede ikamet eden vatandaşlar veya resmi oturum iznine sahip yabancılar faydalanabilir. Ancak, İngiltere’deki bir açık nedeniyle, ülkede yaşamayan kişiler bile bu şirketleri kurarak büyük vergi kayıplarına neden olmuştur.
Bu nedenle, Amazon hesaplarını İngiltere’deki direktör atamasını yapamayan veya eksik belgelerle sürdüren satıcıların hesaplarını askıya alıyor (suspend). Bu genellikle "Section 3" adıyla bilinir. Amazon’un size bu durumu resmi olarak açıklamaması, yasal bir sebep göstermemesinin nedeni, bunun kendi iç mevzuatlarında ya da devlet kanunlarında yer almamasıdır.
Amazon’da satışa başlamak isteyen arkadaşlara yönelik bu yazımda, özellikle İngiltere’de şirket kurma ve bu ülkede satış yapma süreçlerine dair dikkat edilmesi gereken bazı önemli konulara değineceğim. İşte adım adım konular:
1. Kişisel İzlenimlerim ve Kaynaklar
Bu yazıda belirteceğim hususlar tamamen benim kişisel izlenimlerim ve tecrübelerime dayanmaktadır. Maalesef, bu konuya dair spesifik bir resmi kaynak sunamıyorum çünkü bu alanda tek bir toplu kaynak bulunmamakta. Ancak bahsedeceğim mevzuatlar, çeşitli düzenlemelerde ayrı ayrı yer almaktadır.2. İngiltere’de Şirket Kurmak
İngiltere, Avrupa ülkeleri, Türkiye ve dünyanın birçok yerinde olduğu gibi, küçük ölçekli işletme kurma imkanı sunan bir sisteme sahip. Minimum sermaye ile bir şirket kurabilirsiniz. Bunun temel nedeni, devletlerin daha kolay vergi toplaması ve bireylerin ticari faaliyetlerini güvence altına alabilmeleridir.Devletler ayrıca bu süreçte bazı teşvikler sunar; bu teşvikler, işletmelerin ilk aşamalarda ayakta durmasına ve büyümesine yardımcı olur. Ancak, İngiltere özelinde bu sistem suistimal edilmiştir. Normalde bu teşviklerden yalnızca ülkede ikamet eden vatandaşlar veya resmi oturum iznine sahip yabancılar faydalanabilir. Ancak, İngiltere’deki bir açık nedeniyle, ülkede yaşamayan kişiler bile bu şirketleri kurarak büyük vergi kayıplarına neden olmuştur.
3. Amazon ve İngiltere’de Şirket Direktörlüğü
İngiltere, bu durumu fark ettiğinde faturayı Amazon’a kesti ve Amazon da çözüm olarak bazı tedbirler aldı. İngiltere’de satış yapan satıcılardan belirli belgeler ve ülkede ikamet eden bir direktör ataması talep etti. Ancak bu, uzun vadeli bir çözüm sunmamaktadır. Vergi muafiyeti sadece şartlar sağlandıktan sonraki dönemi kapsar.Bu nedenle, Amazon hesaplarını İngiltere’deki direktör atamasını yapamayan veya eksik belgelerle sürdüren satıcıların hesaplarını askıya alıyor (suspend). Bu genellikle "Section 3" adıyla bilinir. Amazon’un size bu durumu resmi olarak açıklamaması, yasal bir sebep göstermemesinin nedeni, bunun kendi iç mevzuatlarında ya da devlet kanunlarında yer almamasıdır.
4. Satıcılar İçin Öneriler
İngiltere’de Amazon üzerinden satış yapmak isteyen satıcılara birkaç önerim var:- Artık £1 sermayeli şirket kurmaktan kaçının. Minimum £5-10 bin sermayeli şirketler kurun, çünkü bu süreçte şirket hesaplarınıza para yatırıp ürün alacaksınız.
- Şirket adresinizi, devletin onayladığı sanal adres hizmetleri sunan firmalardan alın. Örneğin, Regus gibi firmalar, size gelen resmi evrakları tarayıp iletebilir. Bu çok önemlidir, çünkü devletler sizinle yazılı iletişim kurar ve cevap alamazsa sorunlar yaşanabilir.
- Şirketinize bir direktör atamasını baştan yapın. Eğer İngiltere’de tanıdığınız biri yoksa, bu durum ileride sorun çıkarabilir Çünkü sıradan birinin kaç kişiye direktör olduğu belli değil. Bu durumda, devlet tarafından yakın zamanda cezaya tabi tutulacaktır.. Ya da direkt olarak VAT (Katma Değer Vergisi) kaydınızı alın. VAT numaranız olmadan ticarete başlamayın.