Amazon’da Satışa Başlamak İsteyenler İçin İngiltere’de Şirket Kurma ve Satış Konuları

AydınPamuk 

Moderasyon Ekibi
Amazon Eğitimcisi
Serhat Sönmez'in Amazon Handmade Eğitimi
Aktiflik Süresi
4s 46dk
Amazon’da Satışa Başlamak İsteyenler İçin İngiltere’de Şirket Kurma ve Satış Konuları

Amazon’da satışa başlamak isteyen arkadaşlara yönelik bu yazımda, özellikle İngiltere’de şirket kurma ve bu ülkede satış yapma süreçlerine dair dikkat edilmesi gereken bazı önemli konulara değineceğim. İşte adım adım konular:

1. Kişisel İzlenimlerim ve Kaynaklar​

Bu yazıda belirteceğim hususlar tamamen benim kişisel izlenimlerim ve tecrübelerime dayanmaktadır. Maalesef, bu konuya dair spesifik bir resmi kaynak sunamıyorum çünkü bu alanda tek bir toplu kaynak bulunmamakta. Ancak bahsedeceğim mevzuatlar, çeşitli düzenlemelerde ayrı ayrı yer almaktadır.

2. İngiltere’de Şirket Kurmak​

İngiltere, Avrupa ülkeleri, Türkiye ve dünyanın birçok yerinde olduğu gibi, küçük ölçekli işletme kurma imkanı sunan bir sisteme sahip. Minimum sermaye ile bir şirket kurabilirsiniz. Bunun temel nedeni, devletlerin daha kolay vergi toplaması ve bireylerin ticari faaliyetlerini güvence altına alabilmeleridir.

Devletler ayrıca bu süreçte bazı teşvikler sunar; bu teşvikler, işletmelerin ilk aşamalarda ayakta durmasına ve büyümesine yardımcı olur. Ancak, İngiltere özelinde bu sistem suistimal edilmiştir. Normalde bu teşviklerden yalnızca ülkede ikamet eden vatandaşlar veya resmi oturum iznine sahip yabancılar faydalanabilir. Ancak, İngiltere’deki bir açık nedeniyle, ülkede yaşamayan kişiler bile bu şirketleri kurarak büyük vergi kayıplarına neden olmuştur.

3. Amazon ve İngiltere’de Şirket Direktörlüğü​

İngiltere, bu durumu fark ettiğinde faturayı Amazon’a kesti ve Amazon da çözüm olarak bazı tedbirler aldı. İngiltere’de satış yapan satıcılardan belirli belgeler ve ülkede ikamet eden bir direktör ataması talep etti. Ancak bu, uzun vadeli bir çözüm sunmamaktadır. Vergi muafiyeti sadece şartlar sağlandıktan sonraki dönemi kapsar.

Bu nedenle, Amazon hesaplarını İngiltere’deki direktör atamasını yapamayan veya eksik belgelerle sürdüren satıcıların hesaplarını askıya alıyor (suspend). Bu genellikle "Section 3" adıyla bilinir. Amazon’un size bu durumu resmi olarak açıklamaması, yasal bir sebep göstermemesinin nedeni, bunun kendi iç mevzuatlarında ya da devlet kanunlarında yer almamasıdır.

4. Satıcılar İçin Öneriler​

İngiltere’de Amazon üzerinden satış yapmak isteyen satıcılara birkaç önerim var:

• Artık £1 sermayeli şirket kurmaktan kaçının. Minimum £5-10 bin sermayeli şirketler kurun, çünkü bu süreçte şirket hesaplarınıza para yatırıp ürün alacaksınız.
  • Şirket adresinizi, devletin onayladığı sanal adres hizmetleri sunan firmalardan alın. Örneğin, Regus gibi firmalar, size gelen resmi evrakları tarayıp iletebilir. Bu çok önemlidir, çünkü devletler sizinle yazılı iletişim kurar ve cevap alamazsa sorunlar yaşanabilir.
  • Şirketinize bir direktör atamasını baştan yapın. Eğer İngiltere’de tanıdığınız biri yoksa, bu durum ileride sorun çıkarabilir Çünkü sıradan birinin kaç kişiye direktör olduğu belli değil. Bu durumda, devlet tarafından yakın zamanda cezaya tabi tutulacaktır.. Ya da direkt olarak VAT (Katma Değer Vergisi) kaydınızı alın. VAT numaranız olmadan ticarete başlamayın.

5. Sonuç​

Devletlerin temel amacı vergi toplamaktır. Vergisini alamadığı her ticari faaliyette sorun çıkarır. İngiltere özelinde kolay şirket kurma dönemi sona erdi; biraz para harcayıp sermaye yatırmanız şart. Ayrıca, suspend (askıya alma) olaylarını çözebileceğini söyleyip para talep eden kişilere itibar etmeyin. Şu anda kimse sizin suspend edilmiş hesaplarınızı açamaz, ancak belgeleri tam olanların hesaplarının zamanla açılacağına inanıyorum.

Aydın Bey Merhaba

Geçen sene kurduğum İngiltere şirketimi stripe shopify payments gibi başvurulardan red sonucu önümüzdeki günlerde kapatacağım. İngilterelimited adlı şirketten bu şirketi kurdum. Kapatırken nelere dikkat etmem gerekli ve stripe , shopify paymentsdan ingiltere şirketim olmasına rağmen red yemem normal mi sizce

Aydın Bey Merhaba

Geçen sene kurduğum İngiltere şirketimi stripe shopify payments gibi başvurulardan red sonucu önümüzdeki günlerde kapatacağım. İngilterelimited adlı şirketten bu şirketi kurdum. Kapatırken nelere dikkat etmem gerekli ve stripe , shopify paymentsdan ingiltere şirketim olmasına rağmen red yemem normal mi sizce
merhaba ingilterede şirketimi kapattıktan sonra kapatan aracının beyan vermeden ve dogru bir sürec izlemeden kapattıgını farketmiştim yerleşik bir muhasebeciye yönlendirebilirim

Aydın Bey Merhaba

Shopify Payments'da başka sebepler olabilir hocam ancak stripe'dan ret olması hiç normal değil

Shopify Payments'da başka sebepler olabilir hocam ancak stripe'dan ret olması hiç normal değil
İkametgah adresimi ne ingilizce ne türkçe hiç bir şekilde kabul etmedi. Stripe'a güncel cirolar etsy mağazam dükkan kanıtları satış süreçleri gibi tüm detayları göndermeme rağmen red verdi sebep açıklamadan

sirketinizi kapatmaktaki bir husus tanda bahsetmek istiyorum kapatma sureciniz en az 1 yil sonra tamamlanacaktir. ltd sirketleri genelde bu sekilde kapanir siz basvuruyu yaparsiniz surec baslar. 2.husus ise guvenilir bir araci firma ile islemlerinizi yapmaniz.
stripe konusu ise degisken. ben buna adres olarak bakiyorum sanal adres yuzunden olmus olabilir

Selamlar,
İngiltere amazon için Türk şirketiyle satış yapabiliyor muyuz? Yapabiliyorsak vergilendirme nasıl işliyor bu konuda bilginiz varsa destek olabilir misiniz?

türk sirketiyle satis yapabilirsin ama amazon deposu ile fba yapmak istersen UK de vat numarasi alman gerekiyor. vat aldiktan sonra 3 ayda bir muhasebecine beyan vermemk durumundasin kdv yi o sekilde ödeyeceksin

Aydın bey tekrardan merhaba,
İngiltere Power of attorney diye bir şey talep ediyor, tam olarak nedir amazonda da bununla ilgili mantıklı bir örnek bulamadım, şahıs şirketi ve kendi adına bir hesap açık, neden ekstra bir proof istendiğini anlamadım

sanirim VAT kaydiniz yoksa UK de yasayan bir kisiyi direktör olarak atamanizi talep ediyor. bu konularda daha uzman arkadaslar vardir. UK de karsilasmadigim durumlar bu yuzden yanlis yönlendirmek istemem

türk sirketiyle satis yapabilirsin ama amazon deposu ile fba yapmak istersen UK de vat numarasi alman gerekiyor. vat aldiktan sonra 3 ayda bir muhasebecine beyan vermemk durumundasin kdv yi o sekilde ödeyeceksin
Merhaba Aydın Bey,

Öncelikle güncel bir konuda bilgilendirme yaptığınız için teşekkür ederiz. Bir sorum olacaktı şirket henüz belirli bir büyüklüğe ulaşmadıysa UK'de devlet VAT kaydı başvurularını reddediyor bilgisi geldi muhasebecimizden. Bu durum ortadan kalktı mı? Açıkçası oturumu olan sorumlu bir kişiyi direktör atamaktansa doğrudan VAT kaydı almak daha sağlıklı geliyor ancak VAT kayıt başvuruları durduruldu deniliyor. Şirketimiz küçükse ve amazon satışlarımız henüz çok artmadıysa ne yapılmasını önerirsiniz?

Merhaba Aydın Bey,

Öncelikle güncel bir konuda bilgilendirme yaptığınız için teşekkür ederiz. Bir sorum olacaktı şirket henüz belirli bir büyüklüğe ulaşmadıysa UK'de devlet VAT kaydı başvurularını reddediyor bilgisi geldi muhasebecimizden. Bu durum ortadan kalktı mı? Açıkçası oturumu olan sorumlu bir kişiyi direktör atamaktansa doğrudan VAT kaydı almak daha sağlıklı geliyor ancak VAT kayıt başvuruları durduruldu deniliyor. Şirketimiz küçükse ve amazon satışlarımız henüz çok artmadıysa ne yapılmasını önerirsiniz?
Öncelikle, eğer böyle bir durum varsa, inanılmaz derecede saçma bir uygulamadır. Bunu teyit ettirmem lazım; emin olmadığım bir konuyu doğrudan reddetmek istemem. Ancak mantık ve uygulama açısından, satış yapmamış bir şirketin VAT numarası alamayacağı düşüncesi nereden baksanız komik bir durum.

İkinci olarak, VAT başvurularının durdurulması olayını belki biraz anlayabilirim. UK hükümeti, vergisiz satışlar nedeniyle 2 ile 5 milyar pound arasında vergi kaybı yaşandığını tahmin ediyor. Bu sebeple, yabancı firma sahiplerine bu sorunun daha da artmaması için bir süre izin vermiyor olabilir.

Benim sizlere kesin olarak önerebileceğim şey ise vergisiz satış veya kanunlara aykırı olabilecek her türlü durumdan uzak durmanız olacaktır.

Selamlar; İngiltere için fulfilment hizmeti konusunda bir girişimimiz var. Sadece Amazon değil, Shopify- ETSY-WooCommerce entegrasyonlarımız mevcut. şuanda ingilterede en uygun fiyatı vererek başlıyoruz. Custom paket, bundle pairing gibi birçok ilave hizmet ekledik. İlgilenenler DMden ulaşabilir, saygılar

Konuyu görüntüleyenler

Geri