Shopify Dropshipping basarisizligi hakkinda

AydınPamuk 

Moderasyon Ekibi
Amazon Eğitimcisi
Serhat Sönmez'in Amazon Handmade Eğitimi
Aktiflik Süresi
4s 45dk
Lütfen karşıfikirlerinizi belirtmeyi ihmal etmeyin, saygı çerçevesinde hepsininbaşımın üstünde yeri var.

Ekli dosyalar

• Shopify Dropshipping basarizligi_.pdf
    23.3 KB · Görüntüleme: 42
Hocam merhabalar, ben shopify kullanarak dropshipping yapıyorum ve bu işi yapan, birçok başarıya ulaşmış kişilere nazaran öyle ciddi satışlar yapabilmiş birisi değilim ama neredeyse 1 yıllık tecrübem var. Hazırlamış olduğunuz dosya dropshipping'i temel anlamda güzel özetlemiş. Arbitrage konusundaki tavsiyeniz markalaşmak adına ve müşterilerden tekrar sipariş vermesini sağlayabilmek için gerekli bir aşama olduğunu düşünüyorum. Ancak burada söylediğiniz " satan ya da satma potansiyeli olan ürünü alacaksın" kısmı dropshipping modelinin en önemli kısımlarından olduğunu düşünüyorum. Satmaya karar verdiğimiz ürünü satacağımız ülkede önce test etmemiz gerekiyor. Testten geçerse satan ya da satma potansiyeli olabileceğine karar veriyoruz. Aksi takdirde sadece satma potansiyeli olduğunu düşünerek bir istasyona çekeceğimiz ürünler o istasyona çektikten sonra teste çıkılırsa ve satılmazsa o operasyonun başarısız olma ihtimali oluyor. Ama ilk baştan test edip başarılıysa çindeki ajansların depolarına ürünü çektirerek en azından 3-4 gün daha teslimat sürelerini düşürebiliriz. Fakat yine de büyük pazaryerlerinin teslimat süreleriyle rekabete girecek düzeye gelebilmemiz için hedef ülkeye toptan çekebilmek gerekiyor.

Müşterilerin satın alma davranışlarını birçok davranış etkileyebiliyor tabi ki de ama eğer satın almaya ikna olmuş bir müşteri varsa pek fazla kargo süresinin ne kadar olduğunu araştırmadan sipariş verebiliyor. Buna örnek olarak instagram hesabımıza müşterilerimden gelen birkaç mesajı olduğu gibi paylaşmak istiyorum:

[
- Merhaba
İki hafta önce siparişini
Geçtigim ürün hala elime ulaşmadı.
Kargoya verdildiginin bilgiside verilmedi?
Dolandırıldıgımı düşünüyorum acil teyit eder misiniz yoksa şikayette bulunacagım.

-( Verdiğimiz Cevap )
Merhabalar, dolandırılma gibi bir durumumuz yoktur. Ürünlerimizi yurtdışından gönderiyoruz bu sebeple teslim süresi 12-17 iş günü sürebilmektedir.
Siparişiniz Türkiye'ye dün ulaşmıştır. 2-4 gün sürebilen gümrük işlemlerinin ardından adresinize teslim edilecektir.

- Pekala teşekkürler kusura bakmayın yurtdısı oldugunu bilmiyordum ]

[
- Merhabalar cuma günü sipariş oluşturmuştum siparişimin kargo durumunu öğrenmek istiyorum
-( Verdiğimiz Cevap )
Merhabalar, siparişinizi kargo firmasına teslim ettik. Harekete geçtiğinde size mail üzerinden otomatik olarak takip bildirimi gelecektir. Ürünlerimiz yurtdışından adresinize 11-16 gün içerisinde teslim edilmektedir.
Mutlu haftalar dileriz 😇
- Tr de değil miydi ürün🥲 tamam teşekkürler iyi çalışmalar 🌺 ]

Genel olarak bu şekilde durum çözülüyor. Tabi biraz sert çıkışanlar oluyor fakat onlarda durumu kabullenmek zorunda kalıyorlar çünkü elden bir şey gelmiyor başka. Bunu da 10-15 kişide 1 kişi ya soruyor ya da sormuyor. Kargo sürelerini direkt olarak ön plana koymaktan ziyade ürün sayfasında aşağı kısımlarda sıkça sorulanlar kısmına eklemekte buna fayda sağlıyordur belki de. Kargo süresini 2-5 günlere indirip bunu üst kısımlarda öne çıkarmak dönüşüm oranlarını da arttıracaktır elbette ama insanlara teklifimizi kabul ettirip fiyat ile de eşleştirebilirsek, bu ticaret modelinde uzun kargo süresi ciddi bir sorun olarak görülecek bir şey değil diye düşünüyorum. Ama ilk başlarda değindiğim gibi o müşteri bir daha sipariş vermek ister mi meçhul :)

Bunlar sadece benim deneyimlerim ve görüşlerim, daha tecrübeli ve bilgili abilerimiz ablalarımız var ise onlarında bilgileriniz ve yaşadıklarını görmek isterim

Öncelikle çok teşekkür ederim, uzun uzun yazıp açıkladığınız için. Ben Avrupa’da yaşadığım ve Türkiye’de e-ticaretin çok zor olduğunu düşündüğüm için, bu fikirlerimi yurt dışı için yazdığımı belirtmem gerektiğini sizin yazınızı okuduktan sonra fark ettim. İşlerinizi ölçeklendirmek ve daha fazla potansiyele ve kâra ulaşmak için yurt dışını hedeflemelisiniz.

Burada bir durumdan bahsetmek istiyorum: Avrupa’da bir web sitesinden alışveriş yapmak istediğinizde öncelikle PayPal ve Klarna gibi ödeme sistemlerini kullanmalısınız. Bu yöntemleri kullandığınızda, kargo süresi geciktiğinde müşteriler genellikle size mesaj atmadan siparişlerini direkt iptal edebilir ve ücretlerini sizden onay almadan tahsil edebilirler. Bu durum, Amazon’un iade süreçlerine oldukça benzerdir.

Ürünleri test etme konusunda ise kesinlikle haklısınız. Ancak, örneğin bir üründen 10-15 adet gönderip hedef ülkeye yakın bir bölgede bu testi yapabilirsiniz. Bu ekstra maliyetin büyük bir fark yaratacağını düşünmüyorum. Sonuçta, en büyük gider kalemleri reklam ve ürün listeleme maliyetleridir.

Bir de ürünlerin resim ve videoları konusunda dikkat etmek gerekiyor. Eğer tedarikçinin sizinle paylaştığı hazır görselleri ve videoları kullanırsanız, bu durum başarısızlık sebebi olabilir. Dropshipping’in artık düşüş eğiliminde olduğunu düşünüyorum ve bu yüzden farklılığınızı kargo süresinde yapmanız gerektiğine inanıyorum.

PDF’de belirttiğiniz gibi, maalesef para harcamadan para kazanmak mümkün değil. Ek bilgi olarak şunu da eklemek isterim: Yurtdışından (AliExpress, Alibaba, Temu gibi) alınan ürünlerde bekleme süresi genelde çok uzun oluyor, ancak kâr marjı oldukça yüksek. Bu sorunu şu şekilde aşabilirsiniz:

Yurtdışında ara depo hizmeti sunan firmalarla anlaşarak bir adres alabilir ve ürünlerinizi bu depolara gönderebilirsiniz. Sipariş alındıktan sonra ürünler buradan doğrudan müşterilere kargolanabilir. ABD'de bu hizmeti sunan bazı firmalar şunlardır:

• ShipBob: Küçük ve orta ölçekli işletmeler için uygun, ABD genelinde birçok deposu var.
  • Amazon FBA: Amazon satışları için ideal, Prime kargo avantajı sağlar.
  • Deliverr: Hızlı kargo ve çoklu platform entegrasyonu sunar.
  • Rakuten Super Logistics: Stratejik depo lokasyonlarıyla 2 günlük teslimat hizmeti sunar.
  • ShipMonk: Yeni girişimciler için kullanıcı dostu bir sistem.
  • Red Stag Fulfillment: Büyük ve ağır ürünler için güvenilir bir çözüm.
Bu firmalardan biriyle çalışarak teslimat sürelerini kısaltabilir ve müşteri memnuniyetini artırabilirsiniz.

Emeğinize sağlık öncelikle. Faydalı bir noktaya değinmişsiniz ancak ana kritik nokta kargo durumu değildir Dropshipping'te.

Dilerseniz bakış açınıza biraz daha geniş bir perspektiften bakalım.

Öncelikle ister Türkiye bazlı olsun ister Avrupa, sorunun temelinde Güvenilir Tedarikçi yatar. Türkiye özelinde Dropshipping'in önünde 4 temel sorun vardır. Güvenilir tedarikçi, Stok, İletişim ve Rekabet. Avrupa tarafında ise özellikle Rekabet ve Stok öne çıkıyor.

Dropshipping'te sorun yaşamamak için kontrol altında olması gereken temel nokta;

Tedarikçinin güvenilir ve üretici olup olmadığıdır.

*Tedarikçi üretici değilse, seri ürün çıkışı bir noktada sağlanamıyor.
Eğer bir tedarikçiyle anlaşıp Dropshipping yapıyorsanız, şöyle durumlarla karşı karşıya kalmanız çok muhtemel.

1. Senaryo: Sermaye gücü yüksek Dropshipperlar piyasada ki Dropshipping ürünlerini sürekli takip ederler ve piyasaya yeni girmiş oyuncuların satışlarını incelerler. Buradaki ana amaçları, piyasada niş olabilecek ürünü bulmaktır. Niş ürün tespitini yapan yüksek sermayeli Dropshipperlar, ilgili tedarikçilere erişim sağlar ve tüm stoğu toplu olarak satın alır.

2016'lar da pazaryerlerinden deli gibi sattığımız ürünlerden, stok problemi yüzünden yediğimiz cezayı ne siz sorun ne biz söyleyelim. :)

2. Senaryo: Özellikle Türkiye'de Dropshipping yapan her tedarikçinin altında minimum 150 ile 500 arasında Dropshipper bulunur. Mantık tamamen şudur. İlk sıraya oturacak en çok satış yapan 50 Dropshipper satış ortalamalarını arttırsın, geriye kalanlarda satış yapabilirse üstüne sürpriz olur.

Şimdi bu 2 senaryoda (daha çok hikaye var ancak lüzumu yok) ortaya çıkan 3 temel sorun var. Rekabet, Stok ve İletişim.

1. senaryoda stoksuz kalırsınız, 2. senaryoda zaten rekabetin içine dahil bile edilmezsiniz. Muhatap bulamazsınız. Önemli olan kesim siz değilsinizdir.

Diyelim bu senaryolarda ki şanslı kesime girdiniz. Tek tıkanıklık olarak belirttiğiniz kargolama süresi, şimdi sorun olmaya başlar. Çünkü Tedarikçiler önce pazaryeri siparişlerini ve toplu alımları hazırlarlar. Dropshipper ürünleri en son kargoya verilir. Ekip hızlıysa tüm ürünler 2 günde kargoya verilebilir, örnekleri de var tabii ki.

Buna itiraz edebilecek bir noktanızda yoktur çünkü aranızda bir sözleşme veya yaptırım uygulayacak taraf yoktur.

Bunun Avrupa tarafında da durum farklı değildir çoğunlukla. Çin, İngiltere, Tayland vb. ülkelerden çokça Tedarikçi ile çalışma fırsatımız oldu. Burada en dakik ve hızlı olanlar Çinliler. Ancak tahmin edin onlarında neyi eksik :) Ürün görseli ile ürünün uyuşmama problemi ortaya çıkıverir bir anda. :)

Tüm bunları topladığımızda, bireysel olarak işi ele alacaksanız, 1 tedarikçi ile başlayıp, ilgili tedarikçinin üretici olmasına (ki çoğu üretici Dropshipping yaptırtmak istemez), bulmanız ve ilişkinizi sağlama almanız gerekir. Sonradan ürün veya kategori genişlemesi daha sağlıklı olacaktır.

Avrupa' da kısmen (başka problemlerde var Avrupa'da) daha az ancak Türkiye'de baya baş gösteren bu 4 temel sorunu çözmek içinde kolları bir süredir sıvadık zaten. Çünkü yukarıda da bahsettiğim, Dropshipper'ı güvenceye alan herhangi bir platformun olmaması Tedarikçilere at koşturmak için fırsat sunuyor.

Biraz uzun olmasının yanında aklınıza takılan noktalar olursa, tekrardan konuyu derinleştirebiliriz. :)

İyi geceler dilerim.

Konuyu görüntüleyenler

Geri