Beo
Etsy Satıcısı
- Aktiflik Süresi
- 3s 24dk
- Web sitesi
- www.behlul.com
-
-
- Konu Yazar
Selamlar,
Bu konuyu henüz slider haline getirmedim ama metin halini paylaşmak istedim.
Not: Hazır olduğunda PDF ve mp4 halini ekleyeceğim.
1.
Shopify’ın otomatik oluşturduğu URL yapısı beni gerçekten zorluyor. Mesela ürün URL’lerinde /products/, koleksiyonlarda ise /collections/ gibi eklemeler oluyor. Bu URL’leri gereksiz yere uzatıyor ve SEO açısından pek verimli değil.
Çözümüm:
2.
Bir ürün, birden fazla koleksiyon altında görünüyorsa aynı içerik birkaç URL’den erişilebilir hale geliyor. Bu da Google’ın kafasını karıştırıyor.
Çözümüm:
3.
Shopify’da ürün etiketleri için otomatik sayfalar oluşturuluyor, ama bu sayfaların çoğu içerik açısından zayıf ve faydasız oluyor.
Çözümüm:
4.
Bazı sayfalarda meta başlık ve açıklamalar eksik kalıyor. Bu, özellikle tıklanma oranını (CTR) olumsuz etkiliyor.
Çözümüm:
5.
Shopify otomatik olarak canonical etiket ekliyor, ama bazen yanlış URL’leri işaretlediği oluyor. Bu, yinelenen içerik sorunlarını çözmek yerine artırabiliyor.
Çözümüm:
6.
Dahili bağlantılar sitenin SEO gücünü artırmak için çok önemli, ama genelde unutuluyor.
Çözümüm:
7.
Schema işaretlemeleri olmadan ürün bilgilerim arama sonuçlarında tam olarak görünmüyor.
Çözümüm:
8.
Filtreleme sonuçları ve gereksiz sayfalar indekslenince, SEO performansı olumsuz etkileniyor.
Çözümüm:
9.
Mobil cihazlarda kullanıcı deneyimi kötü olursa, ziyaretçiyi kaybetmek kaçınılmaz.
Çözümüm:
10.
Shopify’daki gereksiz uygulamalar ve büyük görseller hızımı düşürüyor.
Çözümüm:
11.
Çok dilli sitelerde hreflang eksikliği, yanlış dildeki sayfaların görüntülenmesine yol açıyor.
Çözümüm:
12.
Blog yazılarımı SEO’ya uygun optimize etmediğimde organik trafik kaybediyorum.
Çözümüm:
İyi çalışmalar.
Bu konuyu henüz slider haline getirmedim ama metin halini paylaşmak istedim.
Not: Hazır olduğunda PDF ve mp4 halini ekleyeceğim.
1.
Karmaşık ve Kullanıcı Dostu Olmayan URL Yapıları
Shopify’ın otomatik oluşturduğu URL yapısı beni gerçekten zorluyor. Mesela ürün URL’lerinde /products/, koleksiyonlarda ise /collections/ gibi eklemeler oluyor. Bu URL’leri gereksiz yere uzatıyor ve SEO açısından pek verimli değil.Çözümüm:
- Ürün ve koleksiyon başlıklarını kısa ve net seçiyorum. Örneğin: siteadim.com/kisa-urun-adi gibi.
- Shopify Plus kullanıyorsam URL yapısını daha fazla özelleştirebiliyorum.
- Koleksiyon yollarını devre dışı bırakmak için tema kodlarında düzenleme yapıyorum.
- Google Search Console’da URL’leri kontrol edip karmaşık olanları tespit ediyorum ve temizliyorum.
2.
Yinelenen İçerik Sorunları
Bir ürün, birden fazla koleksiyon altında görünüyorsa aynı içerik birkaç URL’den erişilebilir hale geliyor. Bu da Google’ın kafasını karıştırıyor.Çözümüm:
- Canonical etiketleri kontrol edip doğru URL’yi işaretliyorum. Shopify temamın Liquid dosyasında düzenlemeler yaparak her zaman base URL’i kullanmasını sağlıyorum.
- Gerekirse yinelenen içerik sorunlarını gidermek için Search Console’daki raporlardan faydalanıyorum.
3.
Otomatik Oluşan Etiket Sayfaları
Shopify’da ürün etiketleri için otomatik sayfalar oluşturuluyor, ama bu sayfaların çoğu içerik açısından zayıf ve faydasız oluyor.Çözümüm:
- Kullanılmayan etiketleri Shopify yönetim panelinden kaldırıyorum.
- Geri kalan etiket sayfalarını noindex yapıyorum. Bunun için Liquid kodlarını düzenleyip şu şekilde eklemeler yapıyorum:
{% if template contains 'tags' %}
<meta name="robots" content="noindex">
{% endif %}
4.
Meta Başlık ve Açıklama Eksikliği
Bazı sayfalarda meta başlık ve açıklamalar eksik kalıyor. Bu, özellikle tıklanma oranını (CTR) olumsuz etkiliyor.Çözümüm:
- Her ürün ve koleksiyon için benzersiz meta başlıklar oluşturuyorum. Örneğin:
- Başlık: "Kışlık Mont | %30 İndirim - Hızlı Teslimat"
- Açıklama: "Soğuk günler için ideal kışlık montlar. Şimdi ücretsiz kargo fırsatıyla sipariş verin!"
- Shopify’da toplu düzenleme gerekiyorsa SEO uygulamalarından (örneğin Smart SEO) yardım alıyorum.
5.
Yanlış veya Eksik Canonical Etiket Kullanımı
Shopify otomatik olarak canonical etiket ekliyor, ama bazen yanlış URL’leri işaretlediği oluyor. Bu, yinelenen içerik sorunlarını çözmek yerine artırabiliyor.Çözümüm:
- Canonical etiketleri manuel olarak düzenliyorum. Örneğin:
<link rel="canonical" href="{{ shop.url }}/products/{{ product.handle }}">
- Ayrıca, Google Search Console’dan yinelenen içerik hatalarını düzenli kontrol ediyorum.
6.
Eksik Dahili Bağlantılar
Dahili bağlantılar sitenin SEO gücünü artırmak için çok önemli, ama genelde unutuluyor.Çözümüm:
- Blog yazılarımda ürünlere ve koleksiyonlara bağlantı veriyorum.
- Ürün açıklamalarında tamamlayıcı ürünlere yönlendirme yapıyorum.
- Screaming Frog gibi araçlarla dahili bağlantıların eksik olduğu yerleri tespit ediyorum.
7.
Yapılandırılmış Veri (Schema) Eksikliği
Schema işaretlemeleri olmadan ürün bilgilerim arama sonuçlarında tam olarak görünmüyor.Çözümüm:
- Ürün sayfalarına JSON-LD formatında schema markup ekliyorum. Örneğin:
{
"@context": "Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.",
"@type": "Product",
"name": "{{ product.title }}",
"image": "{{ product.featured_image | img_url }}",
"description": "{{ product.description }}"
}
- Ürün adı, fiyat, stok durumu gibi bilgileri işaretlemeye dikkat ediyorum.
8.
Noindex Etiketi Eksikliği
Filtreleme sonuçları ve gereksiz sayfalar indekslenince, SEO performansı olumsuz etkileniyor.Çözümüm:
- Filtreleme sonuçlarını noindex yapıyorum. Liquid dosyasında şu kodu ekliyorum:
<meta name="robots" content="noindex">
- Robots.txt dosyamı düzenleyerek tarama bütçesini optimize ediyorum.
9.
Mobil Uyumluluk Sorunları
Mobil cihazlarda kullanıcı deneyimi kötü olursa, ziyaretçiyi kaybetmek kaçınılmaz.Çözümüm:
- Hızlı ve mobil uyumlu bir Shopify teması seçiyorum.
- Mobil uyumluluğu test etmek için online araçları düzenli olarak kullanıyorum.
10.
Yavaş Sayfa Yükleme Hızı
Shopify’daki gereksiz uygulamalar ve büyük görseller hızımı düşürüyor.Çözümüm:
- Gereksiz uygulamaları kaldırıyorum.
- Görselleri TinyPNG gibi araçlarla sıkıştırıyorum.
- Shopify hız optimizasyonu için GTmetrix ve PageSpeed Insights gibi araçları kullanıyorum.
11.
Hreflang Etiketlerinin Eksikliği
Çok dilli sitelerde hreflang eksikliği, yanlış dildeki sayfaların görüntülenmesine yol açıyor.Çözümüm:
- Weglot veya Langify gibi uygulamalar kullanıyorum.
- Hreflang etiketlerini doğru yapılandırıyorum:
<link rel="alternate" hreflang="en" href="Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.">
<link rel="alternate" hreflang="tr" href="Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.">
12.
Zayıf Blog İçeriği ve SEO Stratejisi
Blog yazılarımı SEO’ya uygun optimize etmediğimde organik trafik kaybediyorum.Çözümüm:
- Anahtar kelimeleri araştırarak blog içeriklerini optimize ediyorum.
- İçeriklerde ürün ve koleksiyonlara bağlantı ekliyorum.
- Ahrefs ve SEMrush gibi araçları kullanarak sürekli iyileştirmeler yapıyorum.
İyi çalışmalar.